ENDÜSTRİYEL ATIK ARITMA TESİSİ’NİN TEMELİ ATILDI

ENDÜSTRİYEL ATIK ARITMA TESİSİ’NİN TEMELİ ATILDI

Organize Sanayi Bölgesi’nde ‘Endüstriyel Atık Arıtma Tesisi’nin temel atma töreni gerçekleşti.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp’in katılımıyla gerçekleşen temel atma törenine; Batman protokolü, OSB yönetimi, dernek, oda ve bazı siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile iş adamları katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Vali Ekrem Canalp: “İçinde yaşamış olduğumuz dünya, şu ana kadar keşfedilmiş olan kâinat içerisinde, aslında bir okyanusun içerisindeki damla kadar bile değil. Ama bu dünyayı, bu kâinatı anlamlı kılan şey, içerisinde yaşam olması, hayat olması. İnsanoğlunun şu dünyada varoluşundan beridir son 50 yılda dünyaya vermiş olduğu zarar, bütün zamanlar boyunca vermiş olduğu zarardan daha fazla. Kendi elimizle, kendi yaşamış olduğumuz dünyayı, kendi kedimize mahvetmenin öyküsüdür bu öykü. Havadaki, toprak ve sulardaki kirlilik... Artık en son da uzaydaki kirlilik. Yani fırlatmış olduğumuz uydulardan, parçalanmış olanların uzayda bırakmış oldukları çöplerden dolayı artık bir de uzay kirliliğini şu anda listemize eklemek durumunda kaldık.

Bu arıtma tesisimiz, bizim bu gezegene karşı, Batman’a karşı, gelecek nesillere karşı, üzerimizde hissetmemiz gereken sorumluluğun bir yansımasıdır. Bizim OSB’miz yıllardan beridir faaliyette ve maalesef ki Batman Çayı’na ve Batman Çayı vasıtasıyla da şu anda Ilısu Barajı’na kirli su, atık su göndermektedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Doğru olan bir şey de değildir. Bu projeye, 7 ay kadar önce ilk girişimlerimize başladık; sonra arkasından da gerekli olan idari işlemler ve mali işlemleri gerçekleştirdik. OSB’mizin atık su arıtma tesisimizin temelini atabilecek hale geldik. Daha fazla tüketmeye değil, daha fazla üretmeye ihtiyacımız var. Daha fazla refaha ihtiyacımız var.  Daha fazla zenginliğe, insanlarımızı daha müreffeh kılmaya ihtiyacımız var. Bunu yapabilmek için de üretken bir ekonomiye ihtiyacımız var” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Endüstriyel Atık Arıtma Tesisi’nin temeli Vali ve Belediye Başkan Vekili Canalp ve beraberindekilerle birlikte atıldı.

Batman OSB (1. Kademe) evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesisi inşaatı yaklaşık 122 milyon TL’ye mal olacak. 1. kademe tesisin 2024 yılı sonlarına doğru bitirilmesi planlanıyor.